19 Eylül, TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan TMMOB üyeleri, mühendis, mimar ve plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalıştığına dikkat çekti. Açıklamada, iş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kaldığı vurgulanarak, işsizlik ve ekonomik zorluklar hakkında bilgi verildi
Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasını TMMOB adına İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cafer Çetin yaptı.
Çetin, 1979 yılında meslektaşlarının zorlu yaşam koşullarına karşı verdikleri mücadeleye atıfta bulunarak, “Üzerinden geçen 45 yıla rağmen bizler de kötüleşen koşullar altında mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.
Çetin, ülkedeki ekonomik krizin faturasıyla mühendislerin, mimarların ve plancıların karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Bir avuç sermayedarın zenginleşmesi uğruna halkın ihtiyaçları göz ardı ediliyor” diye konuştu.
Kamu yatırımlarının azalması ve bilimsel bilginin geri planda kalması gibi sorunlara dikkat çeken Çetin, mühendislik ve mimarlığın sistematik olarak değersizleştirildiğini vurguladı.
“ALDIĞIMIZ ÜCRETLER BİZLERİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYOR”
Cumhuriyet’in tüm ilerici değerleri ve birikiminin piyasacılıkla talan edildiğini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:
“ Yıllardır uygulana gelen rant eksenli politika ve uygulamalar ülkemizi ve geleceğimizi adım adım yok edip, biz mühendis, mimar ve şehir plancıları da zorlu bir yaşam mücadelesine sürüklüyor.
Bugün hala, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir.Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığısistematik olarak değersizleştiriliyor.Emeğimiz göz göre hiçe sayılıyor. Dahası, meslektaşlarımızın ekonomik koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletiliyor. Aldığımız ücretler bizleri açlığa mahkum ediyor.Bu düzen hem meslektaşlarımıza hem halkımıza nefes almayı bile çok görür hale geldi.
İŞ YÜKÜ ARTARKEN, İŞ RİSKİ DE GİDEREK BÜYÜYOR
Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor.
İŞ BULAMAYANLAR MESLEK DIŞI ALANLARDA ÇALIŞMAYA MECBUR
Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Mühendis, mimar ve plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor.
EMEKLİLER AÇLIĞA TERK EDİLMİŞ DURUMDA
Ülkesinin geleceği, bilim ve teknik için hiç çekinmeden elini taşın altına koymuş emekli meslektaşlarımız ise neredeyse açlığa terk edilmiş durumda. Tüm emekliler gibi meslektaşlarımız da yaşayan bir ölü olarak görülüyor.Sitemin çarkları sermaye lehine dönebilsin diye ömrümüz boyunca adeta bir köle gibi çalışmayı kabul etmiyoruz.
ALIN TERİMİZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
100 yıllık Cumhuriyet tarihimizde birbiri ardına yaşanan büyük felaketler, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin ve bu alanda emek veren meslektaşlarımızın toplumsal önemini sayısız kere gösterdi.Çok açıktır ki; mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır.
Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz.
Bu ülke kurulurken mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan, alın teri bu topraklara düşen meslektaşlarımızdan aldığımız miras ile çalışıyoruz. Tarıma ve sanayi üretimine, ülkemizin imarına, enerji üretim iletim ve tüm aşamalarına, iletişim ve bilişime, madenlerimizin bulunması ve işletilmesine, doğamıza, çevremize, kentlerimize dair sorumluluklarımızı çok iyi biliyoruz.
Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyor, tarihimizin her döneminde olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan, ülkemiz ve halkımız için taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz.
70 yıldır, TMMOB’nin bütün tarihi, meslektaşlarımız ve ülkemiz için verilen işte bu emek mücadelesine dayanmaktadır.“Dayanışma Günü “ olarak ilan ettiğimiz bu önemli günde herkes duysun, herkes bilsin ki; Bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavır koymaya çalışan, başka bir geleceğin tahayyülünü umudunda taşıyan TMMOB var! Biz varız!
Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir zor ve baskıya karşı sessiz kalmayacağız. Dün ne yaptıysak bugün de iyiden ve güzelden yana olanı, umutlu ve aydınlık olanı seçeceğiz. 45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz.
Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.”
Basın açıklamasına, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, siyasi parti temsilcileri, TMMOB üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Ekonomik Adalet Çağrısı