CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar’ın, okullarda “manevi danışman” adı altında imam, vaiz ve Kuran kursu hocası görevlendirilmesini öngören projeye ilişkin sunduğu önergeye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin cevap verdi. Söz konusu cevabı eleştiren Yontar, “Bu protokoller üzerinden eğitimi dinselleştirmek, doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan uygulamalar olması her vatandaşımızı endişelendirmektedir” dedi.
Soru önergesini yanıtlayan Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında okullarda oluşturulan ve tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak veli izin belgesiyle değerler kulübüne katılan öğrencileri kapsayacağı ve okullara manevi danışman görevlendirmesi yapılmadığını kaydetti
Bakan Tekin’in yanıtını değerlendiren Yontar, protokolün kanuni bir dayanağı olmadığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
”Anayasa’nın 42. maddesinin ikinci fıkrası ‘Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir’ demektedir. Burada kanundan ziyade protokol ile düzenleme yapıldığı için yapılan bu protokol geçersizdir. Diğer taraftan, özellikle son yıllarda Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında pek çok iş birliği protokolü imzalanmıştır. Bu ortak projelerin amacının söz konusu bu protokoller üzerinden eğitimi dinselleştirmek, doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan uygulamalar olması her vatandaşımızı endişelendirmektedir. Buna ek olarak AKP İktidarı dinsel eğitimi sadece ilk ve orta dereceli okullarla sınırlı tutmamış, anaokulları ve kreşlere kadar indirmiştir. Ayrıca sübyan mektepleri adı altında okul öncesi eğitim yine Diyanet, çeşitli vakıf ve dernekler eli ile yürütülmektedir. Ne yazık ki “manevi değerler eğitimi” adı altında uygulanmak istenen bu yaklaşım, ülkemizde yaratılan kutuplaştırmayı daha da derinleştirecek ve onarılmaz yaralar açacaktır. Ayrıca protokolün kapsamına bakıldığında eğitim, öğretim programlarıyla ilişkilendirilmeyen, araştırma ve inceleme amacı taşımayan geziler, yardımlaşmalar, çevre etkinlikleri ve genel etkinliklerin yer aldığı görünmektedir.”