Hera’nın Şehri olarak tanımlanan Heraion-Teikhos Antik Şehri, turizme kazandırılacak.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi Karaevli’de yer alan Heraion-Teikhos Antik Şehri’ne ait çalışmalar devam ediyor.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Ofisi Koordinatörü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, uluslar arası öneme sahip “Heraion-Teikhos Antik Kenti”nin ören yeri yapılması için gerekli izinlerin alındığını bildirdi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısında Heraion-Teikhos Antik Kenti’nin önemi ve çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, yaptığı konuşmada, Karaevli Mahallesi’ndeki Hera’nın Şehri’nde 23 yıldır kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.
Trakların, Yunan tarihçi ve antik yazar Herodot’a göre Hindulardan sonra dünyadaki en kalabalık halk olarak bilindiğini aktaran Atik, Trak uygarlığının günlük yaşamına ait eşyalar, mezarlar ve çeşitli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Devlet kurmasalar dahi Traklar’ın bölgeye yerleştiğini ve Marmara Denizi’nin Trak denizi olarak anıldığını aktaran Atik, “Antik kentteki kazılar çok önemli. Bizim antik kentte bulunan kalıntılar başka yerlerde henüz bulunmadı. Çünkü bunlar Traklar’a özgü buluntular” sözlerini paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerçekleşen görüşmeler sonrası alanın ören yeri yapmak için gerekli izinleri aldıklarını belirten Atik, “ Ören yeri projesi için üç canlandırma yapmayı düşünüyoruz. Mezarın yarı açık canlandırması, ilaç fırınının bir canlandırması ve kentin girişindeki tümülüs şeklindeki yapının canlandırılması. Bu canlandırmaların için Traklar’ı anlatan animasyonlar olsun istiyoruz. Kentin ortasında da Trak kralının canlandırması olsun. Bu canlandırmaları yaparak antik kenti turizme kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka da Türk tarihinin anlaşılması için medeniyetlerin ortaya çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.
Dodurka, konuşmasında “Traklar’ın Türklerle bağlantılarının ortaya koyabilirsek Avrupa tarihini değiştirecek kadar kıymetli bulgular olacaktır. Trakya da aynı Anadolu gibi birçok medeniyeti misafir etmiş. Osmanlı medeniyetinden sonra da en fazla Trak medeniyetinin eserleri günümüze gelmiş. Trakya’ya adını veren medeniyetin adının Traklar olması bile bu kazıların önemini çok iyi anlatıyor. Çünkü tek Trak kazısı Karaevli altında yapılıyor” ifadelerine yer verdi.
Toplantıda, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu,Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.