DOLAR
34,2757
EURO
37,4933
ALTIN
2.929,79
BIST
8.735,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Açık
24°C
Tekirdağ
24°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
19°C

Doluluk Oranı Yüzde 66’dan Yüzde 28’e Geriledi: Yeraltı ve Yüzey Suları Risk Altında

Doluluk Oranı Yüzde 66’dan Yüzde 28’e Geriledi: Yeraltı ve Yüzey Suları Risk Altında
REKLAM ALANI
04.02.2023 14:29
0
A+
A-

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’nın içme suyu ihtiyacını 4’te birini karşılayan Naip Barajında, yağışların olmaması nedeniyle su seviyesinde düşüşler yaşandı. 2020’de  yüzde 66 olan doluluk oranı, 2023’de yüzde 28’e geriledi. Barajların yanı sıra, yeraltı sularında da tehlikeli azalmaların olduğu bildirildi. TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak, “Sanayinin, nüfusun yönünü değiştirmek gerekir. İklim değişikliği anlamında da artık dünya düzeyinde bir şeyler yapmazsak, küresel ısınma ve iklim değişikliği bölgemizi kurak yerler arasına götürüyor” dedi.

Haber: Abdullah Yalçın

Yağmur ve kar yağışının yaşanmadığı Tekirdağ’da su problemi gittikçe büyüyor. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinin içme suyu ihtiyacının 4’te birini karşılayan Naip barajında su seviyesinde ciddi düşüş yaşandı. Baraj içerisinde tamamen su altında bulunması gereken ve şehrin içme suyu hattına su pompalayan pompa suların azalması nedeniyle su yüzeyinde kaldı.  Barajın su seviyesini ölçen çok sayıda ölçüm direği de kurumayla beraber açıkta kaldığı gözlendi.  İçme suyunun yüzde 86’sını yeraltı sularından karşılanan Tekirdağ’da barajların yanı sıra yeraltı sularında da tehlikeli azalmaların olduğu kaydedildi.

Yağışlarda Yüzde 50 Azalma Meydana Geldi

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Turhan Toprak,  32 yıllık veriler doğrultusunda yaklaşık metrekareye 600 kilogram yağış gerçekleştiğini fakat 2022 yılının yağış ortalamasının metrekareye 350 kilogram olduğunu belirtti.

Barajda Bir Yıllık Su Kaldı

Yağışlarda yüzde 50 azalma olduğunu belirten Toprak, “Ocak ayında Tekirdağ’da uzun yıllar yağış  ortalaması yüzde 58 iken, son iki yılda ise metrekareye 23 ve 24 kilogram olarak gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu da son yıllarda önemli bir kuraklık ile karşı karşıya olduğumuz göstermektedir” dedi.

Naip Barajının sadece Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesi ve merkez mahallelerinin 4’te birlik su ihtiyacını karşıladığını hatırlatan Toprak, şunları paylaştı: ” 2022 yılı sonu itibarı ile baktığımızda normalde 2020 yılından bugüne kadar geldiğimizde 2020 yılında barajın doluluk oranı yüzde 66’larda iken, 2022 yılında da yüzde 40’lar civarındayken, 2023 yılına girdiğimiz Ocak ayında barajın doluluk oranı yüzde 28’lere kadar gerilemiş durumda.  Dolayısıyla şu an barajda Tekirdağ Süleymanpaşa Merkez’inin 1/4’lik su ihtiyacının bir yıllık su ihtiyacı yaklaşık olarak 6,5 milyon metreküplük bir su kaldığını görmekteyiz.

Yağış durumunun aynı devam etmesi durumunda, yüzeysel sularla Süleymanpaşa’ya destek verme imkanının kalmayacağını aktaran Toprak, “Yeraltı sularıyla su verme gayreti içinde olacağız. Bu da bizim için önemli bir maliyet. Yeraltı sularının da azalmasıyla önemli bir risk olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda iklim değişikliğinin önüne geçmek adına ülkesel ve dünya genelinde önemli atılımlar yapmak gerekir. Yine vatandaşlarımızın bu bilinçle su tasarrufu konusunda önemli çaba sarf etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Yeraltı Su Seviyesi Riskli Olan Alanlarda Kuyu Açılmasına İzin Verilmiyor

Son veriler çerçevesinde Trakya Bölgesinde özellikle sanayiye bağlı olarak nüfusun yıllık olarak Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı bölgelerinde yüzde 5’in üzerinde arttığını aktaran Toprak, söz konusu bölgelerdeki yeraltı su rezervlerinin önemli ölçüde azaldığını ve kuyu açılmasına izin verilmediğine dikkat çekti.

Toprak, Devlet Su İşleri’nin gerekli önlemleri alıp,  Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu, Kırklareli’nin Vize ve Lüleburgaz bölgelerini kapalı alan olarak ilan ettiğini ve  yeraltı su kuyusu açılması ile ilgili izinler verilmediği bilgisini paylaştı.

Trakya Bölgesi’nin su kıtlığına doğru ilerlediğini anlatan Toprak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hem yüzeysel sular anlamında, hem yeraltı suları anlamında büyük risk vardır. Bunun önüne geçmek için üst düzeyde ülke politikaları düzeyinde kararlar almak gerekir. Sanayinin, nüfusun yönünü değiştirmek gerekir. İklim değişikliği anlamında da artık dünya düzeyinde bir şeyler yapmazsak, küresel ısınma ve iklim değişikliği bölgemizi kurak yerler arasına götürüyor”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.